ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ
Часто після прийому їжі ми відчуваємо неприємне та незрозуміле печіння, виникає відчуття так званого клубка в горлі. Це – підвищене виділення шлункової кислоти, котре подразнює стравохід. І називаємо ми це відчуття печією. Воно виникає внаслідок локального опіку тканин через закид кислоти в стравохід.
ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ ПЕЧІЇ
Більшість з тих, хто стикається з такими неприємними відчуттями після прийому їжі, не знають причини їх виникнення. Більше того, навіть не підозрюють, що це – хвороба. Чому ж виникає печія?
Ось найпоширеніші причини:
швидкі прийоми їжі, прийоми їжі «на ходу», переїдання;
висока вага, тісний одяг, носіння важких та габаритних предметів;
тривалий курс певних медикаментів;
постійний стрес, тривога, неврози;
паління;
онкологічні захворювання;
зловживання деякими продуктами харчуваннями – шоколадом, кавою, смаженою та гострою їжею, газованими напоями та алкоголем;
діафрагмальна грижа;
хронічні захворювання травної системи.
Зазвичай печією хворіють люди, котрі мало рухаються та неправильно харчуються. Також причиною може бути виразка шлунка. Виразкова хвороба шлунка – це відкрита рана на слизовій оболонці. Через неї підвищується внутрішньочеревний тиск, а шлунковий сік вкидається в стравохід. Це – також причина появи печії.
СИМПТОМИ ПЕЧІЇ
Крім вкрай очевидних симптомів печії, існують ще й такі, про які ви не здогадувались. Наводимо перелік:
печіння за грудниною або в епігастрії;
надмірна кількість слини, поява холодного поту або відрижки повітрям;
болі у горлі;
неприємний присмак у роті;
«клубок» у глотці (одинофагія) та порушення ковтання (дисфагія);
нудота та блювання;
болі у животі, котрі не пов’язані з фізичними перевантаженнями.
Усі ці симптоми зазвичай з’являються одразу після прийому їжі, а також зникають після прийому відповідних медикаментів.
ДІАГНОСТИКА І ПРОФІЛАКТИКА ПЕЧІЇ
Перший крок – змінити свій раціон і почати здорово харчуватись. Наступний – зробити свій спосіб життя активнішим. Крім того:
їсти лише тоді, коли ви справді голодні;
їсти потрібно повільно, пережовувати ретельно, уникати переїдання та завеликих порцій;
кількість шкідливої їжі повинна бути обмеженою;
робіть паузу між прийомом їжі та заняттями спортом, а також сном;
стежте за своєю вагою;
не носіть одяг, котрий вам занадто тісний;
уникайте стресів;
не паліть та не зловживайте алкогольними напоями.
Часто при появі перших симптомів пацієнти біжать в аптеку і купують ліки на власний розсуд. Але спершу потрібно обов’язково визначити, що ж стало причиною виникнення проблеми. І лише після цього боротись з нею правильним методом.
Важливо також взяти до уваги той факт, що причиною болю може бути не лише проблема органів травлення. Якщо ви не впевнені у своєму діагнозі, рекомендуємо звернутися до лікаря для проведення обстеження та діагностики. Самолікування може зашкодити.
Запис до лікаря-гастроентеролога МЦ «Оксфорд Медікал» у Львові проводиться за телефонами:
(050) 245 00 00, (032) 245 00 00.
Також ви можете заповнити форму на нашому сайті.